Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei, en navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info x
Completed projects

The archeological remains of the Library of the Casa de Cultura of Girona

The archeological remains preserved in the basement of the old Children's Room of the Public Library of the Casa de Cultura of Girona correspond to the urban fabric belonging to the old Mercadal district. The excavations uncovered a section of the old layout of Fontanilles Street, in which, in addition to the original cobblestone and sewerage, the remains of four of the houses that formed the road were preserved: two of these dwellings, those located on the east side of the street, preserved part of the built-up elevation and the corresponding levels of paving and use.
The preserved archeological material indicates a fairly wide chronology, dating from the end of the thirteenth century, when the urban occupation of this area took place, and until the second half of the eighteenth century, when the structures were demolished and land leveled for the construction of the current building.

As part of the library's rehabilitation work, carried out in 2016, part of this archaeological site was preserved and museized, leaving the remains integrated into the new cultural equipment, as a historical testimony to the urban development of this area of ??the city of Girona.


The conservation-restoration intervention


The conservation-restoration intervention, promoted by the City Council of Girona, was carried out in two phases, during the months of January and June 2016, in combination with the renovation works of the building. The work focused on the conservation-restoration (and subsequent museumization) of the structures of House 1 and their corresponding part on Fontanilles Street. A conservative line was followed, aimed at maximizing the preservation of the original elements and materials, essentially wall structures, wall coverings, pavements and sewerage elements, built with limestone ashlars, river pebbles, ceramic materials and lime mortars.First of all, alterations that were present had to be reversed, which resulted in the surfaces being cleaned and cleaned and the weakened structures consolidated, as well as the disintegrated, decohesized or fractured materials. Finally, appropriate reintegrations were made to facilitate the reading and understanding of the preserved remains. 

House 1, in which the preserved remains are articulated, is subdivided into two rooms. The southern room (fragmented by the foundation ditch of the current House of Culture) probably had cooking functions; Noteworthy are the ceramic tile flooring and the rest of the lime coatings that the walls wore.The northern room corresponds to the entrance to the house, or distributor patio with entrance hall. In this space there is a pavement made up of small river pebbles, which, in two compositional registers, have ornamental drawings based on borders and plant motifs: an ivy leaf in the first section and floral palms in the second. There is also the removal of the walls of two staircases; the first (built with tiles on the first level and with stone the first step and the base of support of the stairs) is contemporary to the stone pavement, while the second (which has two levels of access) corresponds to a chronology rear.The facade of the house, which retains a fairly regular height and about 10 meters long, is built with limestone ashlars bound with lime mortar. The cookware has two different invoices; Irregular blocks of medium size at the points of intersection with the median walls, and factory of large blocks carved at the base and around the openings. There are also some parts related to the construction of the canalization on the east side of Fontanilles Street (probably from the 16th century), as well as a fragment of the ceramic channel for collecting and driving rainwater towards the to the external sanitation network.

From House 2, few structures have been visible; Only the reforms made on the south wall are shown to accommodate various water collection channels, as well as the black well located on the east side of the house.
Finally, the southern end of the causeway of the old Fontanilles street, with its central cobblestone and part of the sewer system existing on its sidewalk, has also been exposed.